12.08.2022 Yleinen

Pro-tukipisteen kesäseminaari 8.6.2022 Tampereella

Lupa puuttua?

Haavoittuvuuksien yhteiskunnalliset hallintayritykset

Pro-tukipiste ry:n 32-vuotinen taival sekä 15 vuotta Tampereen yksikkömme ja Ihmiskaupan vastaisen työmme olemassaoloa ovat tarjonneet meille näköaloja Suomeen, jossa erilaiset todellisuudet ovat yhtäaikaisesti läsnä. Pitkin matkaa olemme pohtineet kysymyksiä, joita kohtaamme järjestötyössämme seksin myynnistä ja vastikkeellisesta seksistä toimeentuloaan hankkivien ihmisten kanssa.

Miksi turvalliseksi tarkoitetut suojat ja palvelut tuntuvat toisista ihmisistä vahingollisilta tai epäilyttäviltä? Miksi tietyt oikeuksiksi tarkoitetut asiat tuntuvat joistakin ihmisistä pelottavilta? Kuka päättää, mikä on ongelma? Miksi yhteiskunnan ratkaisuehdotukset jäävät niin kauas monien ihmisten arjesta? Kuka tai mikä määrittelee, mikä auttaa? Millä ehdoin apua saa? Mitä, jos yksilöä ei kiinnosta se elämä, mitä yhteiskunta suosittelee? Pitääkö minun muuttua saadakseni apua?

Juhlaseminaarissamme tarjosimme areenan ymmärrystä lisääville avauksille, oivalluksille ja dialogille. Seminaari järjestettiin yhteistyössä Tampereen yliopiston Lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimuskeskus PERLAn kanssa.

LINKIT SEMINAARIN PUHEENVUOROIHIN:

Avaus- ja tervehdyspuheenvuorot Jaana Häggman, yksikön vastaava, Pro- Tampere; Essi Thesslund vastaava erityisasiantuntija, Ihmiskaupan vastainen työ, Pro-tukipiste ry; Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi, Tampereen kaupungin tervehdys;Katja Repo, tutkimusjohtaja, Tampereen yliopiston Lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimuskeskus, PERLA, Sosiaalipolitiikka; Pro-tukipisteen puheenjohtajan, kansanedustaja Anna Kontulan tervehdys seminaarille.

Haavoittuvuuden patologisoituminen syrjäytettyjen auttamisessa Mervi Leppäkorpi, tutkijatohtori, Turun yliopisto

Haittoja ja riskejä vähentävän työn eetos Hannu Jouhki, toimitusjohtaja, A-klinikkasäätiö

Järjestölähtöisen työn paikka ja merkitys Jaana Kauppinen, toiminnanjohtaja, Pro-tukipiste ry

Haluamme itse puhua puolestamme -seksityöntekijöiden kirjaprosessi; Päivi Ahtiala, kirjaryhmän vetäjä, YTM

Kommenttipuheenvuoro päivän teemoista Kaisa Heiskanen, YTK, sosiologian maisteriopiskelija, Tampereen yliopisto

,