09.09.2020 Blogi

Keitä olivat Marsha P. Johnson ja Sylvia Rivera?

Pride-viikon kunniaksi tänä vuonna, globaalien “Black Lives Matter”- antirasististen protestien innoittamana, kerromme ensin Pride-liikkeen alkuvaiheissa, 1960-1980-luvulla aktiivisesti toimineista amerikkalaisista gay-  ja transaktivisteista Marshasta ja Sylviasta.  

1960-luvun Amerikassahan homoseksuaalisuus luokiteltiin vielä mielisairaudeksi. Poliisit ahdistelivat ja pieksivät sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Yhteiskunta vieroksui ja syrji heitä. Monet perheetkin hylkäsivät sukupuoli -ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuorensa ja heittivät heidät ulos kodeistaan.  

 

Marsha P. Johnson (1945- 1992) oli afroamerikkalainen drag artisti ja ihmisoikeusaktivisti.  Marsha alkoi pukeutua jo varhain lapsuudessaan tyttöjen vaatteisiin. Heti koulunsa käytyään hän muutti New Yorkiin, Greenwich Villageen.  Asunnottomana ja rahattomana hän päätyi myymään seksipalveluita. Turvaa ja ymmärrystä hän löysi paikallisesta trans-yhteisöstä. 

Sylvia Rivera (1951-2002) oli latinoamerikkalainen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksien puolustaja “henkeen ja vereen”.  Hänen lapsuutensa oli traaginen; isä hylkäsi, äiti kuoli ja isoäiti halveksi. 11-vuotiaana Rivera päätyi elämään lapsiprostituoituna New Yorkin kadulla. Sieltä Riveran löysivät ja ottivat hoiviinsa paikallinen “drag queen”- yhteisö, joka nimesi hänet Sylviaksi. 

Marsha ja Sylvia toimivat merkittävänä vaikuttajina LGBTQ+ liikkeen alkuvuosina, varsinkin Stonewall protestien aikana (1969) ja niiden jälkeenkin vielä vuosikymmeniä. He perustivat mm. STARin Street Transvestite Action Revolutionaries- järjestön, joka tarjosi tukea sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville nuorille asunnottomille.  He vuokrasivat järjestölle tilan, joka tarjosi kodittomille nuorille paikan yöpyä, turvallisen yhteisön ja mm. luku- ja kirjoitustaidon opetusta. Järjestön toimintaa ja tilavuokran Marsha ja Sylvia rahoittivat tekemällä seksityötä kadulla.   

Lisää STARi:sta:  https://www.nswp.org/timeline/event/street-transvestite-action-revolutionaries-found-star-house

Stonewallin jälkimainingeista kertoo dokumentti, joka kuvaa sitä karua todellisuutta, jossa LGBTQ+ ihmiset elivät New Yorkissa 50 vuotta sitten. Se on myös kunnianosoitus ihmisoikeusaktivisteille ja esikuvina toimineille. Dokumentti valottaa sitä muutosprosessia, jonka nämä kaikki filmissä esiintyvät esikuvat ovat omalla työllään aikaansaaneet.   

Stonewall Forever – A Documentary about the Past, Present and Future of Pride (21 min) 

https://www.youtube.com/watch?v=GjRv7dJTync

Ps. Helmikuussa2020 New Yorkin pormestari nimesi the East River State Parkin Brooklynissa uudelleen.  Siitä tuli the Marsha P. Johnson State Park. Samalla pormestari myös ilmoitti, että Marshan kunniaksi tullaan puistoon pystyttämään patsas, joka paljastustilaisuus järjestetään vuonna 2021.