17.12.2018 Julkaisut

17.12. vastustetaan seksityöntekijöihin kohdistuvaa väkivaltaa – ulkomaalaislain säännös voi estää avunsaannin väkivaltatilanteessa

Pro-tukipiste muistuttaa seksityöntekijöihin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä ulkomaalaislain säännöksestä, joka estää avun hakemisen väkivaltatilanteessa.

”Euroopan ulkopuolelta tulevilla seksipalveluiden myyjillä on keskivertoa korkeampi riski joutua vakavan väkivallan ja hyväksikäytön uhriksi. Ulkomaalaislain niin sanotun käännytyspykälän on havaittu estävän monia väkivallan kohteeksi joutuneita hakemasta heille kuuluvaa rikosoikeudellista suojaa. Se on pykälä, josta on ollut käytännössä enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi se tulee poistaa mahdollisimman pikaisesti”, perustelee Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen.

Ulkomaalaislain 148 §:n 1 momentin 6 kohta mahdollistaa ulkomaalaisen käännyttämisen, mikäli epäillään että henkilö myy seksipalveluita. Säännös kohdistuu EU:n ulkopuolelta tuleviin seksipalveluita myyviin henkilöihin. Jatkuvan käännytysuhan takia monet eivät uskalla kääntyä virkavallan puoleen edes kohdatessaan väkivaltaa.

”On olemassa viitteitä siitä, että väkivaltaiset asiakkaat tietävät kenet he voivat hakata vaaratta”, kommentoi Pro-tukipisteen puheenjohtaja, kansanedustaja Anna Kontula.

Kontulan mukaan väkivaltaiset asiakkaat tietävät, etteivät EU:n ulkopuolelta tulevat seksityöntekijät uskalla kääntyä poliisin puoleen maasta poistamisen pelossa.

”Jos väkivalta on tapahtunut seksin myynnin yhteydestä siitä ei puhuta viranomaisille”, vahvistaa Kontula.

Tämä tarkoittaa myös muita viranomaisia kuin poliisia. Henkilö, joka on saanut vammoja väkivaltaisessa tilanteessa ei välttämättä uskalla hakeutua edes lääkäriin.

Jaana Kauppinen korostaa, että monella ulkomaalaisella seksityöntekijällä on hyvin rajattu mahdollisuus saada suojelua väkivaltaa vastaan. Luottamuksellisen yhteyden luominen viranomaisiin edellyttäisi lain pikaista muuttamista. Tällä olisi suora vaikutus ihmisten mahdollisuuksiin saada viranomaissuojelua väkivaltaa kohdatessa.

Kansallinen ihmiskaupparaportoija, Suomen Amnesty, Naisasialiitto Unioni ja Pro-tukipiste ovat arvostelleet ulkomaalaislain säännöstä sen kielteisten ihmisoikeusvaikutusten takia. Kansanedustajat Anna Kontula (vas), Tytti Tuppurainen (sd) ja Eva Biaudet (rkp) ovat 1.10.18 tehneet lakialoitteen käännytyspykälän kumoamiseksi.

 

Lakialoite ulkomaalaislain käännytyspykälän kumoamiseksi (pdf).

 

Lisätietoja:

Jaana Kauppinen, toiminnanjohtaja, Pro-tukipiste

+358 50 564 3947 jaana.kauppinen @ pro-tukipiste.fi

Anna Kontula, kansanedustaja, puheenjohtaja, Pro-tukipiste

+ 358 50 512 0496 anna.kontula @ eduskunta.fi