13.11.2023 Blogi chemsex

Kemseksistä olisi hyvä puhua myös Suomessa

🌐✨ Terveisiä Chemsex-konferenssista Oslosta 2023!
 

Positiiviset ry:n Tappu Valkonen ja Pro-tukipisteen Erja Aalto osallistuivat @chemfriendly_norwayn organisoimaan konferenssiin Oslossa lokakuussa 2023. Asiantuntijaluentoja ja puheenvuoroja kuultiin mm. Norjasta, Hollannista, Portugalista, Yhdysvalloista, Ruotsista ja Kanadasta.  Tässä lyhyt yhteenveto siitä, millaisia ajatuksia tämä lämminhenkinen ja inspiroiva tapahtuma meissä herätti.  

Mitä kemseksi (chemsex) tarkoittaa? Kemseksi viittaa huume- ja seksikulttuuriin, jossa päihteitä käytetään seksin yhteydessä seksuaalisen kestävyyden ja seksuaalisen nautinnon tehostamiseksi. Ilmiö on maailmalla tuttu etenkin suurkaupungeissa ja Suomessakin ilmiön olemassaolo on tunnistettu jo viime vuosikymmenellä.  

Miksi kemseksiä harrastetaan?  

kemseksi voi toimia keinona tuntea itsensä vapautuneeksi, lisätä nautintoa, rentouttaa ja samalla lievittää ahdistusta tai muita murheita. 

kemseksi-tapaamiset toimivat usein sosiaalisina tilaisuuksina, joissa ihmiset voivat tavata samanhenkisiä ja samanmielisiä ihmisiä tarjoten näin tunteen yhteenkuuluvuudesta. 

jotkut saattavat kääntyä päihteiden ja seksin yhdistelmän puoleen käsittelemättömien psyykkisten tai henkisten ongelmien vuoksi. Kemseksi voi tuntua keinolta paeta näitä ongelmia hetkellisesti. 

💡Ketkä harrastavat kemseksiä? Kemseksialakulttuurit kattavat laajan kirjon sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. Konferenssissa käsiteltiin miesten välisen seksin lisäksi esimerkiksi transihmisten, seksityöntekijöiden ja BDSM-yhteisöjen kemseksi-teemaan liittyviä kokemuksia ja näkökulmia.  

💡 Millaisia palveluja kemseksiä harrastavat ihmiset tarvitsevat?  Kemseksiin osallistuvat voivat epäröidä hakea tukea, tietoa ja hoitoa, koska pelkäävät usein stigmaa ja tuomitsemista. Tarvitaan palveluja, joissa kemseksiin liittyviä riskejä voisi käsitellä avoimesti ja samalla tarjota tietoa ennaltaehkäisystä, riskeistä ja tarvittaessa saada tukea sekä hoitoa. Ihmiset saattavat myös pelätä saavansa merkintöjä terveydenhuollon rekistereihin, jotka seuraavat matkassa pitkään ja saattavat vaikuttaa esimerkiksi tarjottavaan muuhun hoitoon ja työllistymiseen.  

Konferenssissa pohdittiin sitä, miten palvelujärjestelmää tulisi kehittää, jotta se voisi tarjota turvallisen ja ennakkoluulottoman tuen ja hoidon kemseksialakulttuureissa toimiville.  

💡 Miten Suomessa tulisi tapahtua, jotta kemseksiä harrastavat saisivat tarvitsemiaan palveluja?  

  • Koulutukseen kemseksistä ilmiönä tulisi panostaa. Samoin tulisi rohkaista avointa ja ennakkoluulotonta keskustelua aiheesta. Se vähentäisi osaltaan homo- ja transfobiaa ja samalla lieventäisi stigmaa kemsex-ilmiön ympäriltä.  
  • Matalankynnyksen turvallista kokonaisvaltaista tukea ja hoitoa tulisi kehittää, jotta kemseksiä harrastavat ihmiset pääsisivät tiedon ja tuen piiriin jo käytön varhaisessa vaiheessa. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää itsemääräämisoikeuden kunnioittamiseen. 
  • Palveluissa tulisi yhdistää seksuaaliterveysosaaminen, haittoja vähentävät päihde- ja riippuvuusnäkökulmat, mielenterveyspalvelut, ihmisoikeuksien puolustaminen, sosiaalinen tuki sekä osallistava vertais- ja yhteisötoiminta.  

🙏 Kiitos Chemfriendly Norway ja muut asiantuntijat antoisasta konferenssista. 🙏 

Ps. Voit ottaa yhteyttä kemseksiin liittyvissä asioissa joko Positiiviset ry:n tai Pro-tukipisteeseen, jos teema koskettaa sinun elämääsi.