01.05.2019 Uutiset

Thaihierontapaikkojen ikkunoita kuvanneet taiteilijat haluavat tukea Pro-tukipisteen työtä

 

OPEN-taidekirja kuvaa thaihierontapaikkojen ikkunoiden estetiikkaa – nyt kirja voitti luovan suunnittelun kilpailussa palkinnon.

Thaihierontapaikkojen ikkunoita kuvannut OPEN –taidekirja voitti 11.4. Vuoden huiput  -luovan suunnittelun kilpailussa kultahuippu-palkinnon. Kirjan haastatteluissa thaihierontapaikoissa työskentelevät naiset kertovat tyylistään ja elämästään.

Kirjan tekijät ovat luvanneet kirjan tuoton Pro-tukipisteelle. Kirjan voi tilata tekijöiltä itseltään täältä.

Kirjan yhdessä valokuvaaja Ida Enegrenin kanssa tehnyt graafinen suunnittelija ja toimittaja Johanna Bruun kertoi Pro-tukipisteelle kirjan tekemisestä viikko palkinnon saamisen jälkeen.

Kauneus on sellainen asia, mistä melkein kaikilla on ajatuksia ja kokemuksia

 

Johanna Bruun, miltä nyt tuntuu?

”Tosi kivalta, on aina tosi kiva voittaa! Olin kyllä yllättynyt voitosta, ajattelin että tämä on ehkä liian erilainen projekti design-kilpailuun. Palkinnonjakotilaisuudessa kiitin ja sanoin, että on hienoa, että tällainen sataprosenttisesti tekijöiden ja osallistujien ehdoilla tehty projekti voi saada tällaista kannustusta. Siitä olemme tosi iloisia!”

Mikä on tärkein asia, mitä olette oppineet kirjan tekemisen aikana?

”Opimme esimerkiksi sen, että on paljon stigmoja ja ennakkoluuloja ja että siksi kannattaa avoimesti kuunnella toisia ja ottaa itse asioista selvää.”

Miten keksitte kuvata juuri thaihierontapaikkojen ikkunoita?

”Asun talossa, jonka alakerrassa on yhden kirjassa olevan naisen hierontapaikka. Yhtenä päivänä pysähdyin katsomaa, että siinä on tosi kaunis kangas. Otin muutaman kuvan. Ajattelin, että olisi kiva puhua ikkunan suunnittelijan kanssa siitä, mitä hän on ajatellut somistaessaan ikkunaa. Minulla on pitkä toimittajatausta, ja tiedän siksi, että jos joku tietää jotain, niin häneltä kannattaa kysyä, eikä siinä kannata itse lähteä paljon spekuloimaan. Otin yhteyttä Ida Enegreniin, joka oli myös kiinnittänyt huomiota ikkunoihin. Siitä se sitten lähti.”

Oletteko vielä yhteydessä naisiin?

”Juhlimme yhdessä, kun kirja oli julkaistu. Nykyään pidämme yhteyttä somessa. Ikkunoista puhuminen oli hyvä tapa tutustua. Ja myös keskustelu kauneudesta. Kauneus on sellainen asia, mistä melkein kaikilla on ajatuksia ja kokemuksia.”

Mikä kirjan viesti on?

”Tämä kirja kertoo kauneudesta ja luovuudesta. Sen viesti on, että kannattaa haastaa omat tavat katsoa asioita. Se, minkä kokee intuitiivisesti kauniiksi, voikin olla kulttuurinen konstruktio, jota kannattaa haastaa ja katsoa ympärilleen uteliaana.”

Miksi halusitte tukea juuri Pro-tukipistettä?

”Pro-tukipiste on mielestämme supertärkeä organisaatio. Huomasimme Pro-tukipisteen tarpeellisuuden kirjaa tehdessä ja haluamme sen takia tukea järjestön työtä.”

 

“Beauty comes from the inside. It’s like if I make something according to my own taste, other people can see that it comes from the heart and they might like it too.”
“ความสวยงามมาจากข้างใน มันเหมือนเวลาที่ฉันทำบางอย่างตามรสนิยมของฉัน คนก็จะเห็นว่ามันมาจากใจ แล้วพวกเขาก็อาจจะชอบมันเหมือนกัน”